Χειμωνιάτικο κρυολόγημα: Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους.
Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε το κοινό κρυολόγημα. Το χειμωνιάτικο κρυολόγημα διαφέρει από την γρίπη, καθώς τα συμπτώματα είναι του πιο ελαφρά, εμφανίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (πονόλαιμος, συνάχι), διαρκεί λιγότερο και δεν προκαλεί συνήθως επιπλοκές.
Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για το προλάβουμε, αλλά και για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματά του μέχρι αυτό να κάνει τον κύκλο του.
Για να προλάβετε το κρυολόγημα:
Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να προλάβουμε τη μετάδοση μικροβίων και κατ’ επέκταση το κρυολόγημα. Πλύνετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας σαπούνι. Μην ξεχάσατενα τρίψετε προσεκτικά τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα ή κάτω από τα νύχια και στο τέλος σκουπίστε καλά τα χέρια σας με χαρτί. Εάν βρίσκεστεσε χώρο εκτός σπιτιού χρησιμοποιείστε ειδικά υγρά μαντηλάκια οινοπνεύματος για να καθαρίσετε τα χέρια σας. Ακόμη φτερνίζεστε ή βήχετε χρησιμοποιώντας πάντα κάποιο μαντήλι.
Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε καθαρές επιφάνειες του σπιτιού οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά όπως τα πόμολα της πόρτας, η πόρτα του ψυγείου και οι πάγκοι της κουζίνας.
Για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, σιτηρά ολικής άλεσης, όσπρια, γαλακτοκομικά και διαφορετικές πρωτεϊνικές πηγές (ψάρι, κοτόπουλο και λιγότερο κόκκινο κρέας). Αποφύγετε τα λιπαρά και το αλκοόλ.
Όταν κρυολογήσετε μείνετε στο σπίτι για να ξεκουραστείτε, αλλά και για να περιορίσετε τη μετάδοση των μικροβίων στους γύρω σας, ιδιαίτερα εάν βήχετε η φτερνίζεστε.
Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του κρυολογήματος:
Καταναλώστε αρκετά υγρά, νερό, χυμούς ή σούπες που θα βοηθήσουν την αναπνοή σας να «ανοίξει». Προτιμείστε τα ελαφρώς ζεστά, αλλά προσοχή όχι καυτά, υγρά τα οποία αντιμετωπίζουν τα μικρόβια αραιώνοντας την περιεκτικότητά τους στο σώμα μας και κατά συνέπεια αποδυναμώνοντας τα.
Παραδοσιακά όταν κάποιος είναι κρυολογημένος θα φάει κοτόσουπα ή φιδέ. Σύμφωνα με τους ερευνητές της διεθνούς φήμης κλινικής Mayo οι οποίοι συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, η ζεστή κοτόσουπα βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα όταν κρυώσουμε με 2 τρόπους.
Πρώτον συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας από τις βλέννες και δεύτερον φαίνεται να ενισχύει την τοπική δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Άλλες πρακτικές που θα βοηθήσουν είναι:
Πρέπει να έχετε λογαριασμό για να σχολιάσετε
Κάντε κλίκ εδώ για είσοδο